Join Us Log In
Manchester City Centre



Client | Halle Concerts Society              
Architect | Stephenson Studio
Structural Engineer | Booth King
Cost Consultant | SFP
Services Engineer | Max Fordham
Acoustic Engineer | ARUP
Project Manager | Mace
Location | Cutting Room Square, Manchester

A new build development which extends the existing Grade II Listed church towards Cutting Room Square.   The new accommodation comprises ‘cut and carved’ out of the solid, to maximise daylight in and views out and create visual links to the internal spatial system.

The robust brickwork of the base of the new building, which contains the entrance, café and smaller spaces in the programme and which cements the connection between old and new, acts as a ‘cradle’ for the principle performance hall, an expressed box which is clad in finned, riveted corten steel, making reference to the water tank, the machine and the heavy industrial artefacts found in this birthplace of the industrial revolution.

At ground floor, a singular dramatic main entrance is provided as a triple height volume with glass roof light to offer full views of St Peter’s campanile tower. This space provides legible understanding of the whole complex, making a direct link into St. Peter’s via the tower, as well as pointing to the main elements of the new building.